ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΓΚΑΒΑΤ ΓΚΙΤΑ

 

Μπαγκαβάτ Γκίτα.Οι δυο αυτές λέξεις ίσως σας ηχούν άγνωστες ή και ξένες.
Πραγματίκά είναι ξένες.Είναι Ινδικές λέξεις.Η Μπαγακβάτ Γκιτά είναι μέρος του τεράστιου ΈΠΟΥΣ αυτού της ΜΑΧΑΜΠΑΡΑΤΑ.
Επειδή η φιλοσοφία και η θρησκεία είναι κάτι πολυ αλλοπλέκονται συνεχώς μεταξύ τους στην Ινδία, τα Ιερά βιβλία αναφέρουν και τις δυο σκέψεις, δηλαδή φιλοσοφία και θρησκεια.Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της Μπαγκαβάτ Γκιτά
Η Μπαγκαβάτ Γκιτά όπως είπαμε παραπάνω είναι μέρος της ΜΑΧΑΜΠΑΡΑΤΑ.Η Μπαγκαβάτ Γκιτά είναι τα κεφάλαια 25–42 από το έκτο βιβλίο
της Μαχαμπαράτα.Είναι ένα ασυγκριτής ομορφιάς αριστούργημα στην λογοτεχνία, την φιλοσοφία και την θρησκεία.
Αλλά ας μη σας κουράσω άλλο και ας σας κάνω μια περίληψη του τι λέει αυτό το τόσο σπουδαίο βιβλίο.
Ο βασιλιας της πόλης Ηastinapura είχε δυο γιούς.Τον Dhtritarashtra και τον Pandu.Μετά από έναν πρόωρο θάνατό του Pandu, πήρε την διαδοχή ο Dhritarashtra, όποιος ήταν τυφλός από τότε που γεννήθηκε.
Πεθαίνωντας όμως ο Pandu άφησε πέντε γιους.Toν Yudhishthira, τον bhima, τον Arjuna(o ήρωας που διαβάζουμε μέσα στην Μπαγκαβάτ Γκιτά)ο Nakula και ο Sahadeva.
Οι γίοι του Pandu έχωντας γνώση πως ο Θείος τους ήταν ανάξιος να κυβερνήσει το βασίλειο ανακύρηξαν διάδοχο το μεγαλύτερο απ’ αυτόυς, τον Yodhitarashtra.Όμως ο Duryodhana αποφάσισε να σκοτώσει τους γιούς του Pandu χωρίς όμως επιτυχία, αλλά άρπαξε το θρόνο και τα εξόρισε.
Μέτα από πολύ καιρό τα αδέλφια γύρισαν και ζήτησαν τον κλήρο που τους αναγλογούσε από το βασίλειο αλλά ο Duryodhana αρνήθηκε ακόμα και όταν επενέβη για ειρηνική επίλυση ο ίδιος ο Θεός Κρίσνα.
Ο Arjuna, που ήταν φίλος με τον Θεό Κρίσνα(χωρίς ο τελευταίος να του έχει αποκαλύψει ότι είναι ο Θεός)ζήτησε να είναι στο άρμα του μαζί όταν θα δινόταν η μάχη μεταξύ των δυο παρατάξεων…
Ολη η μπαγκαβάτ Γκιτά σχεδόν, είναι διαλόγοι του Arjuna και του Κρίσνα, πάνω στο άρμα, στο πεδίο της μάχης, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες.   
 
 
 
παράθέτω απόσπάσμα από το υπέροχο αυτό βιβλίο
κεφάλαιο 8ο χωρία 3 και 4
 
3.Μπραμάν είναι το Άφθαρτο , το Υπέρτατο.Σαν
εσώτερη φύση, λέγεται Ύπερ-Εαυτός. Κι η δύναμη
που φέρνει τα όντα στην ύπαρξη, Κάρμα ονομάζεται.
 
4.Το Υπερ-Ον ειν’ η φθαρτή ύπαρξη κι η Υπερθεότης
ειν’ ο Πουρούσα.Υπέρ-Θυσία, είμ’ εγώ ο ίδιος, εδώ
στο σώμα, ω καλύτερε απ τους ενσαρκωμένους.
 
 
 
Οι πληροφορίες και το απόσπασμα πάρθηκαν από την Μπαγκαβάτ Γκιτά σε μετάφραση ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΤΟΥΒΑ.Το βιβλίο αν θέλετε να το αναζητήσετε είναι εκδώσεις ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ
Advertisements
This entry was posted in Βιβλία. Bookmark the permalink.

3 Responses to ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΓΚΑΒΑΤ ΓΚΙΤΑ

 1. Ο/Η Γιώργης λέει:

  Οι λέξεις Κάρμα ονομάζεται προστέθηκαν αφού δεν υπήρχαν στο πρωτότυπο.
   
  Ο Βασιλιάς που περιγράφεται είχε τεράστιες προσευχές αφού γνώριζε από τον πατέρα του το όνομα του οποίου μου είναι άγνωστο ότι πρέπει να πιστεύει ΜΟΝΟ στον Θεό Κρίσνα και ότι ΠΟΤΕ αυτός δεν θα του πει το όνομά Του. Ήξερε ότι θα διδάσκει Αρετή ο Κρίσνα και απο εκεί ξεχώριζε τον ΑΛΗΘΙΝΟ Θεό από τους δαιμόνους που τότε  επιτρέπονταν ακόμη η δράση τους. Ο Βασιλιάς αυτός κάθε πρωί κατ΄εντολή του πατέρα του δάρκυζε ζητώντας να μην επιτραπεί σε κανέναν από τους δαιμόνους να τον οδηγήσουν στο κακό. Έτσι διδάχθηκε την ΑΛΗΘΕΙΑ την οποία κατέγραψε και η σοφία αυτής αν συνδυαστεί με τον ΓΝΗΣΙΑ Ερμητική Διδασκαλία θα διαπιστώσεις κανείς ότι είναι ΙΔΙΑ. Είναι ίδια γιατί προέρχεται από τον ΕΝΑ ΘΕΟ που ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ανάλογα με τα έθνη τα οποία έδωσε ως τιμωρία για να πολεμήσουν οι άνρθωποι και να εξαλείψουν κάποια στιγμή τα ρατσιστικά φαινόμενα που προυπήρχαν του Πύργου της Βαβέλ (Βαβυλώνας).
   
  Ανάλογες προσθέσεις φράσεων υπάρχουν πολλές που διαστρεβλώνου αυτά τα κατά τα άλλα ΑΞΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ.

 2. Ο/Η close in living λέει:

  …. Όλοι μέσα μας κρύβουμε, ένα σκοτεινό υποσυνείδητο και συνδεόμαστε με τα αρχέτυπα του ομαδικού ασυνειδήτου…. Σε κάποια στιγμή, καλούμαστε να φωτίσουμε αυτόν τον σκοτεινό χώρο, να δαμάσουμε τις κρυφές ανεξέλεκτες δυνάμεις του υποσυνειδήτου, και μέσω της αυτογνωσίας ,να γίνουμε κύριοι όλων των όψεων του εαυτού μας, κατωτέρων και ανωτέρων….. Το Μαχαμπαράτα καλέ μου φίλε, για όσους το έχουν διαβάσει, δίνει το έναυσμα γι\’ αυτήν την εσωτερική μάχη, που οδηγεί στην τελική Απελευθέρωση…..
  …καλημέρα. 

 3. Ο/Η Mάριος λέει:

  ΧΙΓΙΩΡΓΗΣ, για τις λέξεις Κάρμα αν και δεν είμαι ειδικός  τόσο γλωσσολόγος νομίζω πως υπήρχαν στο πρωτότυπο.
  closeinliving, πολύ καλό το σχόλιο σου και σένα.
  Ένα εχω να πω πάντως και στους δυο: έκανα μια απλή παρουσιαση βιβλίου.Θα μπορούσα να σας είχα παρουσιάσει το βιβλίο "Η κατσίκα και τα 7 κατσικά"(το αγαπημένο παραμύθι μου όταν ήμουν μικρός)αλλά προτιμάω να παρουσιάζω σοβαρά θέματα και πιο…..ενήλικου ενδιαφέροντος.
  Πρόταση μου είναι να αγοράσετε το βιβλίο ή να το δανειστείτε από κάποια δημόσια βιβλιοθήκη.Στ\’αληθεια είναι πολύ καλό.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.