ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ(του Τζίντου Κρισναμούρτι)

Η αξιοπρέπεια είναι κάτι πολύ σπάνιο. Ένα γραφείο ή μία αξιοσέβαστη θέση δίνουν αξιοπρέπεια. Είναι σαν να φοράς γραβάτα. Η γραβάτα, το κοστούμι, το πόστο, δίνουν αξιοπρέπεια. Ένας τίτλος ή μια θέση δίνουν αξιοπρέπεια. Ξεγύμνωσε όμως τους ανθρώπους απ’ όλα αυτά και θα δεις ότι πολύ λίγοι θα έχουν εκείνη την ποιότητα της αξιοπρέπειας που δίνει η ελευθερία τού να μην είσαι τίποτα. Οι άνθρωποι λαχταρούν να είναι κάτι, και με το να είναι κάτι παίρνουν μια θέση στην κοινωνία που θεωρείται σεβαστή. Οι άνθρωποι κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες -έξυπνοι, πλούσιοι, επιστήμονες, άγιοι- κι όποιος δεν μπορεί να καταταγεί σε μια κατηγορία αναγνωρισμένη από την κοινωνία, θεωρείται πρόσωπο περιθωριακό. Η αξιοπρέπεια δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν κάτι δεδομένο, δεν μπορεί να καλλιεργηθεί και αν κανείς είναι συνειδητά αξιοπρεπής σημαίνει ότι όλη την ώρα νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του, που σημαίνει ότι είναι ασήμαντος, μικροπρεπής. Το να είσαι τίποτα σημαίνει ότι είσαι ελεύθερος από την ιδέα του να είσαι κάτι. Αληθινή αξιοπρέπεια υπάρχει όταν δεν ανήκεις ή βρίσκεσαι σε κάποια ξεχωριστή θέση. Αυτό δεν μπορεί κανείς να στο αφαιρέσει, θα υπάρχει πάντα.
Το ν’ αφήνεις τη ζωή να κυλάει ελεύθερα χωρίς να μένει πίσω της κανένα κατακάθι, σημαίνει ύπαρξη πραγματικής επίγνωσης. Ο ανθρώπινος νους είναι σαν το κόσκινο που άλλα κρατάει κι άλλα αφήνει να περνάνε. Εκείνα που κρατάει έχουν το μέγεθος των επιθυμιών του και οι επιθυμίες, όσο κι αν είναι βαθιές, δυνατές ή ευγενικές, είναι μικρές κι ασήμαντες γιατί η επιθυμία είναι κατασκεύασμα του νου. Χρειάζεται ολοκληρωτική επίγνωση να μη συγκρατείς τη ζωή, αλλά να την αφήνεις να κυλάει ελεύθερα, χωρίς να κάνεις καμιά επιλογή. Πάντοτε διαλέγουμε και κρατάμε· διαλέγουμε εκείνα που έχουν σημασία και τα κρατάμε για πάντα. Αυτό είναι που ονομάζουμε εμπειρία και τον πολλαπλασιασμό των εμπειριών τον ονομάζουμε πλούτο της ζωής. Ο πλούτος της ζωής είναι η απελευθέρωση από την αποθήκευση εμπειριών. Η εμπειρία που παραμένει, που κρατιέται, εμποδίζει εκείνη την κατάσταση όπου το γνωστό δεν υπάρχει. Το γνωστό δεν είναι ο θησαυρός, αλλά ο νους προσκολλιέται σ’ αυτό κι έτσι καταστρέφει ή ρυπαίνει το άγνωστο.
Η ζωή είναι μια περίεργη ιστορία. Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που δεν είναι τίποτα.
Είμαστε – οι περισσότεροι τουλάχιστον – πλάσματα της διάθεσης ή μιας ποικιλίας από διαθέσεις. Λίγοι από μας ξεφεύγουν απ’ αυτό. Για μερικούς έχει σχέση με τη σωματική τους κατάσταση, για άλλους με τη διανοητική και μας αρέσει αυτή η «μια πάνω μια κάτω» κατάσταση, νομίζουμε ότι αυτή η αλλαγή διάθεσης είναι μέρος της ύπαρξης ή πάλι απλώς αφήνει κανείς να παρασύρεται μια από τη μία διάθεση και μια από την άλλη. Υπάρχουν όμως μερικοί που δεν είναι πιασμένοι σ’ αυτό το «πάνω κάτω», που είναι ελεύθεροι από το να παλεύουν να γίνουν κάτι, έτσι που εσωτερικά υπάρχει μια σταθερότητα που δεν είναι αποτέλεσμα θέλησης, μια σταθερότητα που δεν έχει καλλιεργηθεί, που δεν είναι σταθερότητα από συγκεντρωμένο ενδιαφέρον σε κάτι, ούτε είναι αποτέλεσμα κάποιας δραστηριότητας σαν τις παραπάνω. Εμφανίζεται όταν η θέληση παύει να δρα.
Τα χρήματα πραγματικά καταστρέφουν τους ανθρώπους. Οι πλούσιοι έχουν μια ιδιαίτερη αλαζονεία. Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, σε κάθε χώρα, οι πλούσιοι έχουν γύρω τους εκείνη την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν οποιονδήποτε, ακόμα και τους θεούς, και μπορούν πράγματι ν’ αγοράσουν τους δικούς τους θεούς. Αυτή η ατμόσφαιρα όμως δεν υπάρχει μόνο στον πλούτο, αλλά και στις ικανότητες, τα ταλέντα, που μπορεί να έχει κανείς. Οι ικανότητες δίνουν στον άνθρωπο μια παράξενη αίσθηση ελευθερίας. Τον κάνουν να νιώθει επίσης ότι είναι ανώτερος από τους άλλους, ότι είναι διαφορετικός. Όλα αυτά του δίνουν μια αίσθηση υπεροχής: κάθεται ικανοποιημένος και κοιτάζει τους άλλους να πασχίζουν και να ντροπιάζονται· δεν έχει συναίσθηση της δικής του άγνοιας και σε τι σκοτάδι βρίσκεται ο νους του. Τα λεφτά και οι ικανότητες προσφέρουν μια πολύ καλή φυγή απ’ αυτό το σκοτάδι. Αλλά και η φυγή είναι ένα είδος αντίστασης που γεννάει τα δικά της προβλήματα. Η ζωή είναι μια περίεργη ιστορία. Ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που δεν είναι τίποτα.

Γράμματα σε μια νεαρή φίλη

Τζίντου Κρισναμούρτι 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to ΠΕΡΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ(του Τζίντου Κρισναμούρτι)

 1. Ο/Η Υπήρξα λέει:

  Μεγάλες αλήθειες παραθέτεις..(ας σε αποκαλέσω ) φίλε μου.
  Το"άξιον του πρέπει" δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον άνθρωπο αυτόν καθ`αυτόν κ τις ανάγες του.
  Το "άξιον πρέπει" μετατέθηκε στις ανάγκες ύπαρξης κ διατήρησης των προσωπείων μας…δυστυχώς
   
  Υ.Σ Τα κεριά τ` αγαπώ για τις  μικρές τους πύρινες γλωσσίτσες.Αυτές που αρκουν να φωτίσουν ένα μεγάλο  πάθος
  Παντου υπάρχουν κεριά στο σπίτι μου.Γιαυτο κ είναι γεμάτο με αγγέλους.

 2. Ο/Η demima λέει:

  Χρειάζεται ολοκληρωτική επίγνωση να μη συγκρατείς τη ζωή, αλλά να την
  αφήνεις να κυλάει ελεύθερα, χωρίς να κάνεις καμιά επιλογή. Πάντοτε
  διαλέγουμε και κρατάμε· διαλέγουμε εκείνα που έχουν σημασία και τα
  κρατάμε για πάντα.Δεν είναι αντιφατικό ; από τη μια αφήνεσαι στη ζωή χωρίς να επιλέγεις από την άλλη ομως να διαλέγεις τι κρατάς και τι όχι; Δεν ξέρω, αν στις παρούσες συνθήκες ζωής ένας άνθρωπος πρέπει να αφήνεται έρμαιο της μοίρας του και της ζωής του στο όνομα της κατάκτησης της απόλυτης ηρεμίας… Πιστεύω στη δύναμη των επιλογών ..Στα υπόλοιπα δεν θα διαφωνήσω ειδικά στα σχετικά με τη συμπιεριφορά και τη σκέψη των πλουσίων..Υ.Γ. Πολύ ενδιαφέρον έχουν και τα έργα του Όσσο …Δες τα αν και είμαι σίγουρη ότι τα ξέρεις..

 3. Ο/Η Mάριος λέει:

   

  Φίλες μου μαλλον δε διαβασατε τη ρτη δηλωση του κρισναμουρτι, γι\’αυτο τη γραφω εδω.
  Το εν λογω κειμενο πρεπει να το αγγιζει κανεις πολυ νοητικα και πολυ προσεχτικα, με συγκεντρωμενη σκεψη και οχι σαν κατι που νομισε οτι είδε σε αυτο.Οπως κι να χει οποιος καταλαβε καταλαβε, ή οπως λεει ο Κρισναμουρτι "δεν χρειαζονται ερμηνευτες"
  ΔΗΛΩΣΗ ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ

   ΡΗΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ TO 1986
   "Δεν υπάρχει διάδοχος ή εκπρόσωπός μου που θα συνεχίσει τη διδασκαλία τώρα ή οποτεδήποτε στο μέλλον, στο όνομά μου Δε χρειάζονται ερμηνευτές Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να παρατηρεί κατευθείαν τις δικές του δραστηριότητες κι όχι μέσω κάποιας θεωρίας ή αυθεντίας"
   
   
  Το παραπανω το βαζω για να αποφευχθουν αστοχα σχολια στην αναρτηση περι αξιοπρεπειας ή όσες ακολουθησουν για τον εν λογω μύημενο
  Οποιος καταλαβε αυτο που λεει Ο Κρινσαμουρτι καταλαβε.Σιγουρα υπαρχουν αποψεις, γνωμες, οπτικες γωνιες  ολων γυρω απο το θεμα αλλα μπορουν να κρατηθουν για την προσωπικη πνευματικη αναπτυξη και εξελιξη.Κανεις όπως λεει και ο Κρισναμουρτι, δε χρειαζεται αυθεντιες.Ο ίδιος ήρθε για ενα εργο το οποιο πετυχε μονο μερικως.
  ΜΑΡΙΟΣ
   
  ΤΟ ΦΩΣ. Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΑΣ ΑΠΟΚΑΤΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.