ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΣ? (α’ μέρος)

Καλή χρονιά σε όλους!!!
Μετά από ένα μακρύ(οπώς φανηκε σε μένα τουλάχιστον)2007 ήρθε και το 2008 με τα δικά του δώρα, τα δικά του ελπιδοφορα μυνήματα(αλλά και μαθήματα)να τα προσφέρει σε καθέναν από μας.
Σε κάποιους από σας που διαβαζετε αυτες τις γραμμές μπορει να σκέφτεστε οτι το 2007 ηταν ρομαντικό, για κάποιους πάλι αισιόδοξο, καλοκάγαθο, φωτεινό.Σε κάποιους πάλι μπορεί να μην πήγε καλά, αλλά συμβαίνουν αυτά, οπωτε ελπιζω να τους ερθει καλύτερα το 2008.
Αλλά τι είναι ο χρόνος?
Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος κατάλαβε πως επηρεαζεται αμεσα απ την χρονική διάσταση.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που όρισαν οτι ένα έτος ισουται με 365 ημέρες.
Στην μεγάλη βρετανια είναι ενδικτικό πως οι προ’ι’στορικοί ανθρωποι(και οταν λεω προ’ι’στορικοί δεν ενωώ προτογονοι) αντιλαμβανονταν τον χρονο, αφήνοντας μας για κληρονομιά ενα είδος αστεροσκοπειου που μετραγε ίσως και το χρονο.
Αυτό είναι το στόουνχετζ!Είναι ένα μεγαλιθικό μνήμειο με φτιαγμένο από μενίρ, τρίλιθα και στρογυλλές πέτρες.Για να καταλάβει κανεις την μοναδικότητα του νου του αρχαιου ανθρωπου, κατασκευαστηκε τον 16-17 πχ αιώνα αν και προσωπικά νομίζω πως ειναι τουλάχστον 5 χιλιετίες παλιότερο.
Οι αρχαίοι Έλληνες επίσης συμβόλιζαν τον χρόνο με τον Θεό Κρόνο που με δρεπάνι πήρε την εξουσία απ τον πατέρα του Ουρανό(σκεφτείτε ότι ακόμη και σήμερα φανταζόμαστε τον χρόνο αλληγορικά να κρατάει δρεπάνι, γιατί ειναι ενα είδος θανάτου)Ήταν ο θεός που λόγω της δύναμής του έκανε τους άλλους θεούς που γέννησε ο ίδιος να πεθαινουν, να ζουν μέσα στα όρια του χρόνου.Ομως ο Δίας προκάλεσε το "πετρωμα του χρονου"(ο συμβολισμός με την πέτρα που έδωσε η Ρέα στον ΚΡΟΝΟ/ΧΡΟΝΟ)και η ροή του χρόνου(δηλαδή η Ρεα)τότε σταματησε για τον Δία ο οποιος έγινε άχρονος και μπορούσε πλέον να αντιμετοπίσει τον πατέρα του!Ήταν ουσιαστικά ο πρώτος Θεός που "έσπασε το φραγμα του χρόνου" και με την "αχρονικοτητα του" μπορεσε και έδωσε τη γνωση και Στα άλλα αδέρφια του που είχε "καταπιει"(τα ειχε ριξει δηλαδη στην χρονικη ύπαρξη)ο ΚΡΟΝΟΣ/ΧΡΟΝΟΣ.
Ο Θιβετανός δάσκαλος ΝΤΖΒΑΛ ΚΟΥΛ, στο βιβλίο "μαθητεία στη νέα εποχή" λέει πως " ο χρόνος  δεν είναι παρά η εγκεφαλική διαδοχή γεγονότων όπως καταγράφονται στη συνείδηση του φυσικού εγκεφάλου.Στη πραγματικότητα ο χρονος, λεει ο θιβετανος δασκαλος, ο χρονος δεν επηρεάζει τον εσωτερο πνευματικό άνθρωπο.Στο βιβλιο "πραγματεια επι του κοσμικου πυρος" διαβαζουμε οτι "εκτος εκδηλωσης δεν υφίσταται χρόνος και εκτος αντικειμενικοτητας δεν υφιστανται καταστασεις συνειδησεις.Στο δευτερο τόμο του "πραγματεια επι του κοσμικου πυρος" διαβαζουμε στη σελιδα 1033…
"…όταν φτάνουμε στο πεδιο του νου και πρέπει να εξετάσουμε τη δραστηριότητα της δεύτερης όψης της θειότητας, εκείνης που δόμει και συγκρατεί σε συνοχή τις μορφές κι αποτετελει τη βαση που ονομαζουμε χρονο(κυριολεκτικά, επίγνωση της μορφής), γίνεται φανερος ενας διαφορετικός τύπος δύναμης ή κίνησης"
Οι ανακαλυψεις φυσικα του 20ου, και τα πειραματα που έγιναν για τη φυση του χρόνου μας έδειξαν οτι ο Χρόνος και Χόρος είναι σημεια αλληλένδετα, μια 4η διασταση που ομως οι περισσοτεροι δεν την έχουμε "εντοπισει’ συνειδησιακα, οτι δηλαδή όντως είναι μια διάσταση!
Αν και υπάρχουν πολλά να ειπωθούν ακόμη για το χρόνο και την φύση του συστήνω σε όσους θέλουν να μάθουν γι’αυτόν ,το πιο καλό προς το παρόν(παρον, να και αλλη μια χρονικη εκφραση)βιβλίο είναι το "χρονικό του χρονου", το βίβλιο του Χόκιν!!!
 
Τέλος πάντων, αυτά!Είθε το καινούριο έτος να είναι αγαπητό σα κόκκινο τριαντάφυλλο και αισιόδοξο σα το άρωμα που βγάζει το τριαντάφυλλο
 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ
Ευτυχισμένο το 2008!!!
 
 
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΟΝΟΣ? (α’ μέρος)

 1. Ο/Η Lady of Avalon λέει:

  Πολύ ωραίο άρθρο Μάριε!
   
  Στη θεωρητική φυσική έχουμε για την ώρα, όχι μία αλλά δύο θεωρίες. Την Σχετικότητα και την Κβαντομηχανική, και αυτές βασίζονται σε διαφορετικές συμβάσεις για τον χρόνο. Το κεντρικό πρόβλημα της θεωρητικής φυσικής είναι να συνδυάσει την Γενική Σχετικότητα και την Κβαντομηχανική σε μια ενιαία θεωρία. Τότε ίσως να δώσουμε και μία και μοναδική απάντηση για το τι είναι χρόνος.
   
  Σύμφωνα με την κβαντική φυσική, δεν υπάρχει τίποτα αν δεν το παρατηρήσουμε. Επομένως δεν υπάρχει και χρόνος αν δεν τον παρατηρεί-μετρά κάποιος.
  Ο χρόνος δηλαδή στην πρακτική και ουσιαστική του διάσταση είναι κυρίως μια κατάσταση της συνείδησης.
   

 2. Ο/Η Mάριος λέει:

  αυτό είναι ένα απο τα πιο καλά αρθρα μου και ακόμα παρατηρώ πως μονο η μινα το εχει σχολιασει.Δεν ξερω αν αυτό ειναι καλό ή κακο….Μήπως οι αλλοι φίλοι μου δε το καταλαβαν;;;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.